IDFA Film tips!

idfaMooie leden,

IDFA heeft speciaal voor ons een mooie selectie gemaakt van hun mooiste docu’s en andere IDFA specialiteiten. Check het hieronder!

Algemene informatie

§  Data festival: 20 november t/m 1 december 2013

§  Volledig programma online: donderdag 7 november 2013

§  Begin kaartverkoop: maandag 11 november 2013 vanaf 19:00

§  Korting als student: Als student krijg je met je studenten pas €2,50 korting op je aankoop.

Programma selectie

Based on the Same Story

In het speciale programma Based on the Same Story zijn zeven documentaires opgenomen over een onderwerp waar ook een speelfilm over is gemaakt. Zowel de documentaires als de speelfilms worden tijdens IDFA in EYE vertoond; na de documentaire praat de Amerikaanse filmjournalist Nicolas Rapold (Film Comment, The New York Times) met de aanwezige maker over de overeenkomsten en verschillen tussen de twee films.

Documentaire Fictie film

Blind Spot. Hitler’s Secretary

André Heller en Othmar Schmiderer (Oostenrijk)

Downfall (Der Untergang)

Oliver Hirschbiegel (Duitsland/Oostenrijk/Italië)

General Idi Amin Dada

Barbet Schroeder (Frankrijk)

The Last King of Scotland

Kevin MacDonald (Engeland/VS/Duitsland)

Manhunt

Greg Barker (VS/Engeland)

Zero Dark Thirty

Kathryn Bigelow (VS)

Little Dieter Needs to Fly

Werner Herzog (Duitsland)

Rescue Dawn

Werner Herzog (VS/Luxemburg)

One Day in September

Kevin MacDonald (Engeland)

Munich

Steven Spielberg (VS/Canada/Frankrijk)

I’m not There

Todd Haynes (VS/Duitsland/Canada)

Don’t Look Back

D.A. Pennebaker (VS)

Everybody Dies, But Me

Valeriya Gaï Germanika (Rusland)

Girls

Valeriya Gaï Germanika (Rusland)

CJP Serveert

Zoveel films dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Kom dan naar CJP serveert in de Brakke grond. Je ziet een mooie selectie van 3 films en kunt naderhand napraten onder het genot van een rondje bier en bitterballen.

Zaterdag 30 november | 11.00-18:00 | €18,50 pp | Brakke Grond – Expo | Kaarten alleen verkrijgbaar voor CJP leden + 1 introducee

DOC U Coolpolitics Talk

In samenwerking met Coolpolitics organiseert DOC U een uitgebreid nagesprek over de undercoverfilm Viva Cuba Libre: Rap is War over het strijdbare Cubaanse underground rapduo Los Aldeanos, dat de misstanden in hun land tackelt met stevige taal.

Donderdag 28 november | 17:15 | Munt 9

Masterclass Rithy Panh

Dit jaar presenteert IDFA een programma met films uit Zuidoost Azië. In dat kader is de Cambodjaanse regisseur Rithy Panh gevraagd zijn Top 10 van favoriete documentaires samen te stellen. Rithy Panh brak in 2003 door met S21, The Khmer Rouge Killing Machine. Zijn nieuwe film, The Missing Picture, won de Un Certain Regard-prijs tijdens de afgelopen editie van Cannes. Deze en ook vijf andere films worden vertoond in een retrospectief van zijn eigen werk. Onder leiding van filmjournalist Dana Linssen zal Rithy Panh zijn werk en de Top 10 toelichten in een masterclass.

Vrijdag 22 november | 13:00 | Tuschinski | € 10 / € 7,50

Nick Fraser

Een KeyTalk van Nick Fraser, redacteur van BBC’s Storyville en schrijver van het boek Why Documentaries Matter over de toekomst en het belang van documentaires. We zeggen dat we er van houden, maar tegelijkertijd trekken ze te weinig kijkers. Ze zouden de wereld veranderen, maar doen ze dat echt? Worden ze inderdaad enkel voor en door de linkse garde gemaakt? Financiering wordt steeds moeilijker, maar mensen blijven documentaires maken, zelfs als ze er niets mee verdienen. Een seculier wonder of het zoveelste voorbeeld van de hedendaagse loonslavernij? Deze en andere vragen komen aan bod in de KeyTalk met ruimte voor reacties vanuit het publiek.

Donderdag 28 november | 15:00 | Brakke Grond | € 10 / € 7,50

Lezing: Niek Koppen – De hand van de maker

De documentaires die op IDFA worden vertoond, zijn creatieve documentaires waarin de maker zijn of haar persoonlijke visie op de werkelijkheid geeft. Aan de hand van fragmenten uit eigen werk en dat van andere filmmakers laat Niek Koppen zien wat de speciale handtekening is van een documentairemaker. Hoe herken je de hand van de maker?

Woensdag 20 november | 13:00 | Tuschinski | € 10 / € 7,50

Extended Q&A’s

Na afloop van 18 filmvertoningen zijn er uitgebreide nagesprekken met filmmakers, hoofdpersonen en andere specialisten. Joris Luyendijk praat bijvoorbeeld na Master of the Universe met regisseur Marc Bauder en bankier Rainer Voss over de wereld van haute finance. Vrij Nederland redacteur Harm Ede Botje spreekt met de makers van Return to Homs over de strijd van jonge revolutionairen in Syrië. En ethicus en auteur Brian Winston gaat met de regisseur van Farewell to Hollywood in gesprek over de gevolgen van de innige band tussen maker en hoofdpersonage.

Het volledige overzicht van de extended Q&A’s staat vanaf 7 november online en in het programma magazine.

Melkweg: Film en concert

Een programma vol internationale muziekdocumentaires, spetterende optredens en specials in samenwerking met de Melkweg

Voor meer informatie over dit programma: http://www.melkweg.nl/

Zaterdag 23 november 2013
11:30 Muscle shoals with Leo Blokhuis
14:15 Journey to Jah + Live: Ziggi Ricardo
16:45 Mattanja Joy and Whatever Forever: Douwe Bob + Live: Mattanja Joy Bradley / Douwe Bob
20:30 Europe in 8 Bits + Live: Men of Mega / Ralp + Culomono / EINDBAAS DJ’s
Zondag 24 november 2013
11:30 Mercedes Sosa, The Voice of Latin America + Live: Macarena Paz Trio
14:15 Twenty Feet from Stardom + Live: Shirma Rouse
16:45 Jingle Bell Rocks! + Live: Fay Lovsky, Florian Friedrich & Laurens Joensen
20:30 Los Wild Ones + Live: Luis Wildfire / Carl & The Rhythm Allstars

Film tips.

Dirty Wars van Richard Rowley (VS)

Bloedstollende, onthullende reis door de nog immer uitdijende, geheime, wetteloze, parallelle wereld van de ‘covert ops’ die schuilgaat achter ruim tien jaar War on Terror. Onderzoeksjournalist Jeremy Scahill, die eerder het Blackwater-schandaal onthulde, is onze gids. Beginnend bij een incident in Afghanistan, waar bij een nachtelijke inval per ongeluk leden van een feestende familie werden gedood door een geheime Amerikaanse eenheid, reist Scahill de wereld over – naar Yemen, de VS en Mali – op zoek naar antwoorden, gerechtigheid en verbanden. Interviews met burgerslachtoffers, journalisten, politici, militairen en lokale machthebbers leiden naar Washington en de persoonlijke rol van president Obama, onder wiens directe verantwoordelijkheid de geheime, ongecontroleerde macht van JSOC (Joint Special Operations Command) en de buitenrechtelijke jacht op Amerikaanse staatsburgers valt. Met zijn persoonlijke zoektocht, stemmig camerawerk (op Sundance bekroond met de cinematography award), nachtopnames en stapels bewijsmateriaal bouwt Scahill aan een kritisch pamflet in de traditie van Michael Moore, dat niet humor en superlatieven maar suspense en nuance als belangrijkste stijlkenmerken draagt. Een beklemmend klaaglied dat aantoont hoe de War on Terror met steeds langere kill lists zijn eigen vijanden en oneindigheid schept. Zoals een incognito JSOC-lid zegt: “We hebben een gigantische hamer gecreëerd, die zal blijven zoeken naar een spijker.”

Return to Homs van Talal Derki (Syrië/Duitsland) (Tevens de openingsfilm).

Zeldzaam intiem portret, gefilmd van augustus 2011 tot augustus 2013, van een groep jonge revolutionaire vrienden in de miljoenenstad Homs in West-Syrië. Ze dromen ervan dat hun land wordt bevrijd van president Bashar al-Assad, en strijden voor rechtvaardigheid via vreedzaam protest. Naarmate het leger harder optreedt en hun stad in een spookstad verandert, veranderen de jongemannen in gewapende rebellen. De film stelt twee vrienden op de voorgrond. De 19-jarige charismatische keeper van het nationale voetbalelftal Basset die met zijn revolutionaire liederen de stem van de protestbeweging in zijn wijk Bayada wordt en de 24-jarige media-activist en cameraman Ossama uit de aangrenzende wijk Khaldeeye. Doordat dicht op de gebeurtenissen wordt gefilmd, maakt de kijker haast deel uit van de groep. Levendige protestfeesten maken plaats voor in paniek vluchtende burgers, gevolgd door verbeten gevechten in een verlaten stad waarbij steeds meer dierbaren het leven laten. Alleen Bassets a capella gezongen protestliederen vormen de soundtrack, naast “stilte, slechts onderbroken door vogels en kogels.” Soms geeft de regisseur in voice-over commentaar: “De wereld kijkt toe hoe we één voor één worden vermoord, en zwijgt als het graf.”

#chicagoGirl — The Social Network Takes on a Dictator van Joe Piscatella (VS)

Vanuit de buitenwijken van Chicago coördineert de negentienjarige studente Ala’a Basatneh de revolutie die sinds maart 2011 in haar moederland Syrië plaatsvindt. Gewapend met alle sociale netwerken denkbaar. Met twaalfhonderd Facebook-vrienden en tweeduizend volgers op Twitter heeft ze een enorm netwerk opgebouwd. Ze post demonstraties als Facebook-events, stippelt via Google Maps ontsnappingsroutes uit en zet opnames van demonstranten online. Ook zorgt ze ervoor dat allerhande opnamegadgets terecht komen bij haar vrienden, ooit gewone studenten, die het door angst gedomineerde regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver willen werpen. Maar wat begon als een vreedzaam protest, ontaardt in een gewelddadige situatie. In de loop van die cruciale maanden worden zowel Ala’a Basatneh als haar Syrische vrienden op de voet gevolgd. Die laatsten vooral via hun eigen opnames, die een angstaanjagend beeld tonen van bruut geweld, doden en kapotgeschoten straten. Het verhaal van de jonge Syriërs wordt begeleid door uitleg van diverse kenners op het gebied van Syrië, oorlogsvoering, journalistiek en sociale media. Wat is de invloed van internet op het fenomeen revolutie? Waarom is een camera effectiever dan een AK-47? En waarom vielen de regimes van Egypte en Tunesië binnen enkele dagen en houdt dat van Syrië nog altijd stand?

The Wild Years

De drie hoofdrolspelers spelen, eten en maken ruzie. Net als andere jongens van hun leeftijd. Toch is er één belangrijk verschil: Daniel (9), Habtom (12) en Yohannes (12) leven op straat, in een verlaten auto aan de kant van de weg. Zonder geld of enige bemoeienis van volwassenen proberen ze zich staande te houden in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Samen met nog eens 270 duizend andere straatkinderen. Zonder al te veel sentiment wordt het leven van de drie jongens in beeld gebracht. Waar ze wonen, hoe ze samen een jointje roken en hoe ze ruzies met andere straatkinderen oplossen. De beelden worden afgewisseld met interviews waarin ze ontspannen en soms verbazingwekkend volwassen vertellen over hun situatie. Wat heeft ze er toe gebracht op straat te gaan wonen? En is het daar echt zo veel beter dan thuis? Als de jongens genoeg hebben van de grimmige strijd tussen jeugdbendes, besluiten ze op reis te gaan, terug naar de families die ze hebben achtergelaten. Ook nu gaat de camera mee. Gaandeweg ontstaat zo een beeld van drie jongens die uit alle macht proberen zelfstandig en volwassen te zijn, maar bovenal gewoon kind zijn. Maar dan wel in een keiharde, wrange wereld.

Comments are closed.